آزمون تومر یا Tomer مخفف کلمات Türkçe Öğretim Merkezi، به معنی مرکز آموزش زبان ترکی میباشد. این آزمون از اهمیت بالایی برای ورود به اکثریت دانشگاههای ترکیه برخوردار است. به ویژه دانشگاههایی که در آنها به زبان ترکی تدریس میشود. این آزمون دانش کلی داوطلب را در همه بخشهای مختلف زبان ترکی استانبولی مورد سنجش قرار میدهد. آزمون tomer از بخشهای زیر تشکیل شده است:
آزمون تومر به دو صورت آزمون گواهی تومر (Sertifika) و آزمون دیپلم زبان ترکی (Diploma) است که با فراگیری تئوری و عملی زبان ترکی و کسب مهارت میتوانید در این آزمونها موفق شوید. اگر اطلاعات شما در سطوحA1 ، A2، B1 و B2 باشد، گواهینامه به شما اعطا میگردد. در زمانی که در سطح C1 موفق باشید، به شما دیپلم داده میشود. گواهینامه و مدرک دیپلم TÖMER تا 2 سال پس از تاریخ دریافت معتبر است..
همانطور که اشاره کردیم برای افرادی که قصد ادامه تحصیل، دریافت تابعیت و اخذ شهروندی در ترکیه را دارند؛ داشتن گواهی تومر مزیت به شمار میرود. نمره دریافتی از این آزمون میتواند با توجه به هدفی که در پیش دارند متفاوت باشد. آزمون تومر در 3 سطح مبتدی، متوسط و پیشرفته است.
تومر شامل چهار مدرک Elementary Certificate ، Intermediate Certificate، Upper-Intermediate Certificate ، Diploma میشود که دو مدرک اولی برای سطوح مقدماتی و متوسط و دو مدرک بعدی برای سطوح بالاتر از سطح متوسط و پیشرفته صادر میگردد. در پایان هر دوره، دانشجو ملزم به گذراندن و قبولی در آزمون نهایی دوره مذکور برای ارتقا به سطح بالاتر است؛
آزمون نهایی در پایان هر دوره زبان ترکی استانبولی برای سنجش چهار مهارت اصلی زبان دانشجو در هر سطح از آزمون زبان تومر گرفته میشود و در صورتی که فردی قادر به پاس کردن یکی از مهارتهای آن سطح نباشد ملزم به شرکت در امتحان جبرانی خواهد بود و همچنین در صورتی که در بیش از یک مهارت زبان ترکی رد شود ملزم به تکرار دوره به صورت کامل خواهد بود.
بر این اساس جزئیات دورههای مختلف آزمون زبان ترکی و یا همان آزمون تومر به شرح زیر است: متقاضیان شرکت کننده در کلاسهای تومر در سطح A1 توانایی عمومی ارتباط و رویارویی با سوال و جواب ساده، در سطح A2 از دانش اولیه زبان و توانایی مکالمه در مورد مباحث ساده و قابل پیشبینی برخوردار میگردند.
دانشجویان با گذراندن کلاسهای سطوح B1 و B2 آزمون تومر به ترتیب از دانش متوسط زبان ترکی برای رویارویی با شرایط روزمره و دانش مناسب برای توصیف موضوعات مختلف برخوردار شده و در نهایت با گذراندن سطح C1 و دریافت دیپلم تومر، از دانش زبان ترکی برای ادامه تحصیل در مقاطع مختلف دانشگاهی و توانایی ورود به بازار کار کشور ترکیه و همچنین تعامل با همکاران و کارفرمایان برخوردار خواهند شد.
مدارک آزمون تومر به دو نوع گواهی سرتیفیکا Sertifika و یا دیپلما Diploma تقسیم میشود که در ادامه به توضیحشان میپردازیم: آزمون تومر سرتیفیکا: این نوع از آزمون تومر شامل دریافت سرتیفیکیت سطح مقدماتی A2 ، سطح متوسط B2 و سطح پیشرفته C1 شده و دارای اعتبار دو ساله است. لازم به ذکر است که آزمون تومر سرتیفیکا نسبت به نوع دیپلما در بازه زمانی کوتاهتری قابل دستیابی است. آزمون تومر دیپلما: همانطور که در جدول بالا به شرح جزئیات این سطح از زبان ترکی استانبولی پرداختیم، دریافت مدرک سطح دیپلم آزمون تومر به معنی داشتن مهارت کامل زبان ترکی استانبولی بوده و از لحاظ اعتبار هیچگونه محدودیت زمانی ندارد.
بنابر اطلاعات وبسایت تومر، افراد شرکت کننده در آزمون تومر در صورت گرفتن نمره زیر ۵۰ امکان دریافت مدرک تومر را نخواهند داشت و برای سایر نمرات آزمون تومر نیز مدارکی با سطوح مختلف صادر میشود که به شرح زیر است:
از این رو مدارک نهایی سرتیفیکا Upper-intermediate و یا Diploma آزمون تومر همچون سایر آزمونهای زبان معتبر دنیا مورد تائید دانشگاههای دولتی کشور ترکیه بوده و متقاضی ادامه تحصیل در دانشگاههای دولتی این کشور باید علاوه بر قبولی در امتحان ورودی کنکور ترکیه، از یکی از مدارک نهایی آزمون تومر برخوردار باشد. مدرک دیپلم آزمون تومر نه تنها برای ورود به دانشگاههای این کشور، بلکه برای ورود به بازار کار و استفاده از مزیت کار حین تحصیل در ترکیه، موضوعی مهم و مورد نیاز برای دانشجویان متقاضی ادامه تحصیل در این کشور تلقی میشود.
بنابر صلاحدید دپارتمان پذیرش تحصیلی دانشگاههای دولتی ترکیه، سطح مورد درخواست مدرک تومر ممکن است متغیر باشد. برای مثال در اغلب موارد سطح C1 آزمون تومر برای تحصیل در رشتههای پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی مورد نیاز است و در برخی موارد ممکن است سطوح B1 و B2 تومر برای تحصیل در رشتههای مهندسی دانشگاههای ترکیه کفایت کند. اما بنابر تجربه کارشناسان اخذ پذیرش تحصیلی دانشگاههای ترکیه، برای ادامه تحصیل در مقاطع ارشد و دکترا حداقل سطح B2 آزمون تومر مورد نیاز است.
البته علاوه بر متقاضیان خارجی ادامه تحصیل در ترکیه، سایر متقاضیان بینالمللی جویای کار پاره وقت دانشجویی و یا تمام وقت نیز نیازمند ارائه مدرک آزمون تومر در کنار رزومه خود به کارفرما هستند. آن دسته از دانشجویانی که قصد ادامه تحصیل در دانشگاههای خصوصی و انگلیسی زبان ترکیه را دارند، با توجه به قوانین پذیرش تحصیلی دانشگاه مربوطه و همچنین در مقاطع تکمیلی ارشد و دکترا، دیگر نیازی به گذراندن آزمون تومر نداشته و تنها در برخی موارد نیازمند ارائه مدرک زبان معتبر انگلیسی تافل و یا آیلتس هستند.
معروف ترین آزمون در زبان ترکی استانبولی آزمون تومر Tomer می باشد. مدرک تومر منقضی نمی شود و دارای اعتبار دایمی می باشد. از این رو همیشه مورد قبول کشور ترکیه و دانشگاههای آن می باشد.
آزمون تومر دارای 5 بخش می باشد:
این امتحان تومر در 3 سطح برگزار می شود:
برای پذیرش در دانشگاه های ترکیه سطح C1 الزامی می باشد.
از منابع آزمون سفارت می توان به منابع ذیل اشاره کرد:
مدارک مورد نیاز برای شرکت در آزمون Tomer:
A1:
A2:
B1:
B2:
C1:
C2:
اشخاصی که قصد زندگی، تحصیل و کار در ترکیه را دارند مطمئنا به مدرک Tomer نیاز خواهند داشت. علاوه بر این، اگر مدرک تومر با نمره بالا داشته باشید در بسیاری از مراکز ایران مانند موسسه اعزام دانشجو به ترکیه، موسسات آموزش زبان ترکی، سفارت و کنسولگریهای ترکیه و … میتوانید مشغول به کار شوید.
کسانی که برای ادامه تحصیل در دانشگاههای ترکیه اقدام میکنند، اگر مدرک تومر نداشته باشند، باید دورههای 6 ماهه تا 1 ساله را برای آموزش زبان ترکی بگذرانند. همچنین اگر هنگام ثبت نام بورسیه تحصیلی ترکیه، مدرک تومر با نمره خوب در رزومه خود قرار دهید تاثیر بسزایی در قبولی شما خواهد داشت.
اولین اصل مهم برای شرکت در آزمون تومر، ثبت نام در کلاسهای tömer است. در ادامه توضیحات کاملی در مورد کلاسهای آمادگی آزمون تومر ارائه خواهیم داد. بعد از ثبت نام در کلاسها، لازم است یک منبع مناسب خریداری کنید. توصیه میکنیم اگر قصد شرکت در آزمون تومر دانشگاه آنکارا را دارید کتابهای Hitit و اگر قصد شرکت در آزمون دانشگاه استانبول را دارید، کتابهای تومر Istanbul را تهیه نمائید. پس از گذراندن دورههای آمادگی میتوانید ثبت نام آزمون را انجام دهید. هزینه ثبت نام تومر به صورت زیر است:
مدارک مورد نیاز برای ثبت نام آزمون تومر نیز به شرح زیر هستند:
مکان خاصی به عنوان مرکز اصلی آزمون تومر در ایران وجود ندارد و فقط دو دانشگاه آنکارا در تهران و دانشگاه قاضی ترکیه اقدام به برگزاری آزمون Tomer میکنند. برای شرکت در آزمون دیگر دانشگاهها مانند استانبول باید به محل دانشگاه در ترکیه مراجعه نمایید. آزمون تومر دانشگاه آنکارا در اکثر موارد در دانشگاه تهران و توسط یکی از موسسات آموزش زبان صورت میگیرد.
به جز دانشگاه آنکارا که چند حوزه ی امتحانی در ترکیه برای برگزاری آزمون تومر دارد، دانشگاه استانبول و قاضی در محل دانشگاه خود اقدام به برگزاری آزمون میکنند. برای شرکت در آزمون tomer دانشگاه استانبول حتما باید در استانبول حضور داشته باشید. در سالهای گذشته مدرک تومر دانشگاه استانبول از ارزش بسیار زیادی برخوردار شده و تقریبا تمامی دانشگاهها و ارگانهای دولتی ترکیه مدرک تومر استانبول را قبول میکنند.
اگر مهارت پایه زبان ترکی شما به حد کافی رسیده است و میخواهید قبولی خود در آزمون زبان ترکی تومر را تضمین کنید باید از همین حالا به فکر جمعبندی و مرور آموختههای خود باشید. از اصلیترین مراحل آمادگی برای آزمون، حل چندباره نمونه سوالات و مرور آنها است.
آزمون تومر مانند دیگر آزمونها زمان مشخصی برای برگزاری ندارد. شما میتوانید در روزهای عادی از ساعت 9 صبح تا 12:30 ظهر با مراجعه به دانشگاه آنکارا اقدام به ثبت نام آزمون TOMER کنید. دو هفته بعد از آزمون اگر نمره قابل قبولی را دریافت نکرده باشید، میتوانید دوباره با مراجعه به دانشگاه آنکارا در آزمون بعدی شرکت نمایید. میتوان گفت در ایران هیچ زمان مشخصی برای برگزاری آزمون وجود ندارد و ممکن است آزمون در هر زمان از سال توسط موسسات طرف قرارداد با دانشگاه آنکارا برگزار شود.
نیمی از سوالات آزمون تومر ساده هستند و شما با مطالعه درسهای 1 تا 6 کتاب Hitit میتوانید به آنها پاسخ دهید. اما نصف دیگر سوالات توانایی شما را در تسلط به آزمون مشخص میکنند. سطحهای آزمون تومر به صورت زیر هستند:
حداقل نمره قبولی تومر، بسته به نهادی که قصد دارید مدرک آزمون را ارئه دهید متفاوت است. حداقل نمره قبولی آزمون Tomer در اکثر دانشگاههای خصوصی، سطح B2 و در دانشگاههای دولتی، C1 است.
نکته مهم: میتوان گفت سختگیرترین نهادهای ترکیه برای پذیرش مدرک آزمون تومر، نمره قبولی آزمون را سطح C1 در نظر میگیرند.
یکی از نکات مهم برای قبولی آزمون، شرکت در کلاسهای آمادگی آزمون تومر است. کلاس های تومر در شهرهای بزرگ ایران و اغلب شهرهای آذربایجان شرقی و غربی برگزار میشود. این کلاسها به صورت حضوری و آنلاین هستند. ناگفته نماند که تمام مباحث در کلاس های آنلاین هم تدریس میشوند و شما میتوانید با در نظر گرفتن شرایط و زمان کلاس، هر سوالی که دارید از استاد خود بپرسید. شرکت در هر کدام از کلاسها مزایا و معایبی دارد که در ادامه شرح خواهیم داد.