آزمون آلس یکی از آزمونهای مختص کشور ترکیه است که توسط مرکز سنجش و انتخاب دانشجویان ترکیه، برای پذیرش افراد متقاضی در سطح کارشناسی ارشد و دکتری برگزار میشود. تعداد متقاضیان برای شرکت در این آزمون، در سالهای گذشته بسیار افزایش یافته است. مخصوصاً از کشور ایران، چرا که افراد بیشتری خواهان ادامه تحصیل در ترکیه هستند. امتیازات آزمون آلس برای موارد مشابهی از قبیل دورههای تخصصی و پذیرش مربی در دانشگاهها و مراکز مختلف کاربرد دارد. در ادامه به طور مفصل همه چیز در مورد آزمون ales را توضیح خواهیم داد و به هر سؤالی که ممکن است شما در مورد این آزمون داشته باشید، پاسخ میدهیم.
عبارت ALES مخفف کلمات Akademik personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı است. در کشور ترکیه برای پذیرش در دانشگاه دو راه وجود دارد: آزمون ALES و آزمون GRE. البته ورود به تحصیلات تکمیلی رشته های پزشکی و دندانپزشکی کاملا متفاوت است. دانشگاه های ترکیه در هنگام پذیرش دانشجویان در مقاطع تحصیلات تکمیلی، مواردی مانند آزمون آلس، نمره معدل کارشناسی و مصاحبه را لحاظ می کنند. در بین این سه مورد نمره آزمون ALES بیشترین تاثیر را در قبولی دانشجویان دارد (50 درصد تاثیر قبولی). می توان گفت در ترکیه آلس معادل کنکور ارشد و دکتری در ایران است.
مرکزی که مسئولیت نظارت بر آزمون آلس را دارد OSYM یا Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi نام دارد. دانشگاه های ترکیه دو بار در سال رشته هایی که در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری ظرفیت دارند را اعلام نموده و از طریق آلس دانشجو می پذیرند. دانشجویان نیز باید با بررسی ظرفیت رشته ها تمامی دانشگاه ها اقدام به ثبت نام نموده و برای این آزمون آماده شوند.
این آزمون فقط و فقط برای دانشگاه ها و موسسات کشور ترکیه مناسب است و به هیچ عنوان در کشور های دیگر اعتبار ندارد. همچنین باید دقت کنید که آزمون ورود به مقاطع بالاتر در دو رشته پزشکی و دندانپزشکی کاملا متفاوت است و با نمره آزمون نمی توانید برای ثبت نام در دوره تخصصی این دو رشته اقدام کنید. این آزمون ها برای رشته دندانپزشکی DUS و برای رشته پزشکی TUS نام دارد.
آزمون ALES ترکیه تماما به زبان ترکی است و مناسب افرادیست که به این زبان تسلط دارند. اگر به زبان انگلیسی مسلط هستید بهتر است در آزمون GRE که انگلیسی است و کاربردی مانند کاربرد این آزمون دارد شرکت کنید. در حالت کلی آزمون آلس برای دو گروه زیر مناسب است:
در صورت فارغالتحصیلی از دوره کارشناسی، میتوانید با شرکت در آزمون آلس ترکیه و کسب نمره قبولی، شروع به تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری کنید. البته نباید فراموش کرد که شرایط تحصیل رشتههای پزشکی و دندانپزشکی متفاوت است و برای تحصیل این رشتهها شرکت در آزمون ales تأثیری ندارد.
همانطور که گفتیم افرادی که از مقطع کارشناسی دانشگاههای ترکیه و یا خارج از کشور فارغالتحصیل شدهاند، مجاز به شرکت در آزمون آلس هستند. این آزمون بیشترین تأثیر را در قبولی در دورههای ارشد و دکتری رشتههای غیر پزشکی دارد. علاوه بر آن معدل فارغالتحصیلی و سطح زبان آموزشی برای اخذ پذیرش مقاطع بالاتر از کارشناسی تأثیرگذار هستند.
روند ثبت نام آزمون آلس ترکیه بسیار ساده است و با انجام دادن چند مرحله می توانید در این آزمون ثبت نام کنید. اگر تسلط خوبی یه زبان ترکی و یا انگلیسی داشته باشید هیچ مشکلی در روند ثبت نام شما پیش نخواهد آمد. مراحل ثبت نام آزمون آلس به صورت زیر است:
نکته مهم: به زمان دقیق آزمون ALES دقت کنید و حتما 2 هفته پیش از رسیدن زمان آزمون ثبت نام کنید. اگر در ثبت نام تاخیر داشته باشید باید هزینه اضافه بابت آن بپردازید.
برای شرکت در آزمون آلس کافی است وارد سایت سنجش دانشجوی ترکیه (OSYM) شده و مدارکی را که اینجا نام بردهایم آپلود و درخواست خود را ثبت کنید. در نهایت هم باید با در دست داشتن پرینت ثبت نام و مدارک شناسایی به محل برگزاری آزمون بروید. مدارک لازم برای ثبت نام در امتحان آلس عبارتاند از:
برای شرکت در آزمون آلس هم مانند سایر آزمونهای ورودی دانشگاههای ترکیه لازم است مبلغی را پرداخت نمایید. هزینه شرکت در این امتحان میتواند با توجه به مراکز برگزارکننده آزمون متفاوت باشد؛ اما در حالت کلی میتوان گفت که متقاضیان باید مبلغ 185 لیر ترکیه به حساب سازمان سنجش دانشجو این کشور واریز کنند. البته این هزینه در موسسات مختلف متفاوت است که شامل امکانات و خدمات بیشتر در هنگام برگزاری آلس است.
به این نکته توجه کنید که چه در آزمون آلس و چه در تمامی آزمون های بین المللی دیگر هزینه تمام شده بیشتر از هزینه خود آزمون است. چرا که حتما باید در کنار هزینه آزمون ALES، هزینه ای به صرافی که پول را به حساب دانشگاه انتقال می دهد و همچنین دستمزد موسسه ای که ثبت نام آزمون آلس را انجام می دهد پرداخت کنید.
کلاس های آزمون آلس در بسیاری از شهر های ایران و ترکیه برگزار می شوند. این کلاس ها به صورت حضوری و آنلاین هستند. هزینه آزمون ALES برای شرکت در کلاس ها در موسسات مختلف متفاوت است. اما هزینه آمادگی در آزمون آلس آنکارا حدود 4000 دلار است. این هزینه در ایران بسیار کمتر و حدود کل دوره 15 میلیون می باشد (البته به صورت تقریبی). هزینه شرکت در دوره های آنلاین نسبت به دوره های حضوری کمتر است.
آزمون آلس ترکیه در شهرهای مختلف و در مراکز متفاوت برگزار میشود. پس در موقع ثبت نام در سایت، باید به این نکته مهم توجه داشته باشید که حوزه امتحانی مناسب را انتخاب کنید. در ادامه شهرهای مهم ترکیه را که امتحان آلس برگزار میکنند، نام میبریم:
در این بخش از مقاله به شرایط و قوانینی که متقاضیان شرکت در آزمون ales ترکیه باید به آن توجه کنند، اشاره میکنیم. این قوانین در روز امتحان و قبل از شروع آزمون به شما گفته خواهد شد. اما دانستن آن از قبل هم خالی از لطف نیست. پس در ادامه این بخش همراه ما باشید؛
آزمون آلس توسط سازمان سنجش و انتخاب دانشجو ترکیه (OSYM) سه بار در سال برگزار میشود. متقاضیان میتوانند در فصلهای بهار، پاییز و زمستان در این آزمون شرکت کنند. همانطور که پیشتر اشاره کردیم، این آزمون از دو بخش شفاهی و عددی تشکیل شده و مدت زمان پاسخ به سؤالات آن 150 دقیقه است.
متقاضیان تحصیل در مقاطع ارشد و دکتری دانشگاههای ترکیه تا پنج سال بعد از اعلام نتایج آزمون فرصت دارند به دانشگاه مراجعه کرده و ثبت نام خود را انجام دهند. در ادامه به سرفصلهای آزمون آلس اشاره میکنیم؛
بیشتر بدانید:
سؤالات استدلال بخشی از آزمون آلس شفاهی به شمار میروند.
شاید فرایند ثبت نام و قبولی در آزمون ales کمی پیچیده به نظر برسد. اما اگر قدم به قدم کارهای لازم برای موفقیت در این آزمون را که در ادامه میگوییم انجام دهید، قبولی در آن اصلاً کار سختی نخواهد بود. البته به شرط اینکه از نظر علمی هم برای شرکت در آزمون آلس آماده باشید؛
راه ادامه تحصیل کارشناسی ارشد و دکتری در دانشگاههای ترکیه از قبولی در آزمون آلس میگذرد. بر همین اساس بسیار مهم است که قبل از شرکت در آزمون، منابع و کتابهای مفید در این زمینه را انتخاب کرده و مطالعه کنید. در این بخش توضیح میدهیم که برای پشت سر گذاشتن هر کدام از بخشهای آزمون ales مطالعه چه منابعی لازم است؛
اول از همه بهتر است به سراغ یادگیری مباحث ریاضی این آزمون بروید؛ برای این کار میتوانید از کتابهای خودآموز یا آموزش آنلاین استفاده کنید و یا اینکه از یک معلم برای یادگیری این مباحث کمک بگیرید. در نهایت حل نمونه سؤالات آزمون آلس را فراموش نکنید.
قدم بعدی آمادگی برای بخش شفاهی(کیفی) آلس است. بنابراین لازم است با مطالعه منابع مناسب و حل نمونه سؤالات کافی، برای این بخش از آزمون ales آمادگی لازم را به دست آورید. مهارت زبان ترکی همان بخش شفاهی آزمون آلس است و داوطلبانی که دایره گستردهای از لغات ترکی را یادگرفته و عادت به مطالعه منابع ترکی دارند، معمولاً در این بخش موفقتر عمل میکنند. در پایان همه حرفهایی که در این بخش زدیم میخواهیم چند منبع مفید برای آمادگی جهت شرکت در آزمون آلس ترکیه را معرفی کنیم:
در ادامه مطالبی که در بخش قبلی گفتیم بهتر است بدانید که در مجموع سه نوع امتیاز برای آزمون آلس در نظر گرفته میشود که عبارتاند از امتیاز آزمون کیفی، کمی و امتیاز هم وزن. شاید در نگاه اول کمی پیچیده به نظر برسد ولی با ذکر یک مثال حتماً متوجه این موضوع خواهید شد.
فرض کنید که شما در آزمون آلس شرکت کردهاید و در بخش کمّی این آزمون که شامل دروس ریاضیات است، موفق به کسب 75 درصد امتیاز شدهاید. در این حالت برای قبولی در این آزمون لازم است که در بخش کمّی آن 25 درصد نمره لازم را کسب کنید. در مواقعی هم که از هر کدام از بخشها 50 امتیاز کسب کرده باشید، اصطلاحاً نمره آزمون ales هم وزن را به دست آوردهاید. برای اینکه موضوع کمی روشنتر شود به جدول زیر نگاه کنید.
آزمون آلس | ضریب بخش کمی | ضریب بخش کیفی |
کمی (عددی) | 0.75 | 0.25 |
کیفی (شفاهی) | 0.25 | 0.75 |
وزن برابر | 0.50 | 0.50 |
بر طبق این جدول برخی مؤسسات و دانشگاههای معیار پذیرش دانشجو را امتیاز کمّی، برخی امتیاز کیفی و گروهی هم کسب امتیاز برابر را در بخشهای این آزمون در نظر میگیرند.
تعداد سوالات آلس 100 بوده و در دو دفترچه 50 سوالی به دانشجو تحویل داده می شود. هر کدام از این دفترچه ها یکی از بخش های آزمون که پیشتر گفتیم هستند. زمان پاسخگویی به این 100 سوال 150 دقیقه در نظر گرفته شده است. بیشترین نمره ای که می توان در این آزمون کسب کرد 100 و کمترین نمره ای که مورد قبول دانشگاه هاست 50 می باشد. البته این نمره در دانشگاه ها و رشته های مختلف، متفاوت است. اما برای رشته های مهندسی اکثر دانشگاه ها نمره بالای 55 را کافیست. در این بخش از مقاله تعدادی از نمونه سؤالات آزمون آلس ترکیه را برای آشنایی بیشتر شما با این آزمون قرار دادهایم.
نمره قبولی در آزمون ales در دانشگاه و رشته های مختلف، متفاوت است. نمره کامل در آزمون ALES ترکیه 100 می باشد و حداقل نمره 40 از 100 است. افردای که نمره کمتر از نمره 40 گرفته اند، قادر به انتخاب رشته در دانشگاه ها نخواهند بود. البته هر سال دانشگاه های ترکیه بر اساس آیین نامه داخلی که دارند حداقل نمره را در دانشگاه های خود اعلام می کنند. همانطور که گفتیم حداقل نمره در دانشگاه ها و رشته های مختلف متفاوت است.
برای مثال حداقل نمره برای پذیرش در مقاطع بالاتر رشته های فنی و مهندسی 55 است. اما اگر بخواهید در دانشگاه Middle East Technical University رشته های فنی و مهندسی در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری قبول شوید، باید نمره بالاتر از 75 کسب کنید.
نکته مهم: توجه داشته باشید در رشته های عملی مانند تربیت بدنی علاوه بر نمره قبولی، باید در آزمون عملی دانشگاه هم نمره قابل قبول را کسب کنید.
مدت اعتبار آزمون آلس در بین دانشگاه های ترکیه 3 سال است. البته تا سال پیش مدت این اعتبار 2 سال بود. پس از اعلام نتایج آزمون توسط سایت شما تا 3 سال فرصت دارید تا به دانشگاه ها و موسسات مختلف برای تحصیل در مقاطع تکمیلی اقدام کنید. به این نکته مهم هم توجه دشاته باشید که آزمون آلس فقط 50 درصد نمره قبولی شما را شامل می شود. همچنین اعتبار جهانی و بین المللی ندارد و فقط برای ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر به جز رشته پزشکی و دندان پزشکی در کشور ترکیه است.